Navnet Tapas kommer av det spanske ordet tapar som betyr å dekke til. På serveringsteder var det vanlig å dekke til sherry glassene for å beskytte mot fluer. Senere ble det vanlig å legge småretter oppå skivene, og tapas har i dag utviklet seg til en egen kunstart innen matlagning. Her kommer noen sunne og enkle varianter av tapas med bygg.
BYGG FRITTATA MED TOMATER OG SPINAT:
Du trenger:
- Olje
- 1 hvitløksfedd
- 1 skivet rødløk
- 150 g spinat
- 10 delte sherrytomater
- 100 g kokt middagsbygg
- 8 egg
- 1 ts salt
- Nykvernet pepper
- 25 g revet parmesan
Slik gjør du:
- Stek hvitløk og rødløk i olje i middels varm stekepanne. Løken skal bli myk men ikke brun. Ha spinat i pannen og stek videre til den faller sammen.
- Visp sammen egg med salt og pepper. Legg de halve tomatene i pannen sammen med bygget og hell over eggeblandingen. Eggepannen stivner etter cirka 10 minutter. Riv over parmesanost og skjær omeletten i små pene stykker.
AVOKADOKREM:
- 1 avokado
- 1 ss sitron
- Salt og pepper
Denne superenkle kremen er et must på tapasfatet og passer spesielt godt til laks.
GROVE MINI QUICHE:
Denne paien er en klassiker og alltid en vinner. Vi har laget den litt sunnere men bevart den gode smaken.
PAIBUNN:
- 2 dl hvetemel
- 1 ½ dl lettkokte bygg og havregryn
- 50 g smeltet smør
- 1 ½ dl creme fraiche (gjerne lett varianten)
- ½ ts salt
- 2 ss vann
Kjær alle ingrediensene i en food processor og elt deigen godt sammen. La deigen ligge kaldt i 30 minutter. Smør formene godt og trykk deigen ut. Prikke deigen og forstek i 10 minutter på 180
0C midt i ovnen.
PAIFYLL:
- 200 revet ost
- 200 g strimlet skinke
EGGEBLANDING:
- 6 egg
- 2 dl matfløte
- Salt og pepper
Legg fyllet i formene og hell over eggestanden. Stek paiene ved 180
0C i ca 10 minutter.
Tips: Til tapas er det veldig lekkert å steke paien i bittesmå former. Her har vi brukt gamle sandkakeformer. Bare husk å smøre formene veldig godt.
TAPASBOLLER MED BYGG:
- 400 g karbonadedeig
- 100 g kokte middagsbygg
- 1 egg
- 1 gul hakket løk
- 1 ts salt
- Krydder: paprika, chili, hvitløk og svart pepper
- Olje til steking
Bland alle ingrediensene godt sammen. Lag en prøvekake og sjekk om du trenger mer krydder. Forme bollene til små golfballer og stek i pannen til de er gjennomstekte.
GAZPACHO
Denne spanske nasjonalsuppen serveres kald og er en vitaminbombe som frisker godt opp mellom tapasrettene.
6 Porsjoner:
- 4 fedd hvitløk
- Olivenolje til steking
- 1 agurk
- 1 rød paprika
- 1 gul paprika
- ½ rød chili
- 1 boks hermetiske tomater
- 5 dl kaldt vann
- 1 pose byggfiber (20 g)
- Salt og svart pepper
- 3 ss rødvinseddik
- Hakket frisk koriander
Fremgangsmåte:
- Kutt alle grønnsakene i biter og bland inn chilien.
- Fres hvitløken blank i olje i stekepannen.
- Ha i grønnsakene og stek til de blir blanke.
- Kjør grønnsakene i food processor og tilsett boksen med tomater og det kalde vannet.
- Smak til med salt pepper og rødvinseddik.