Oppskrift
SPRØTT OG SAFTIG BYGGBRØD MED HELKORN
SPRØTT OG SAFTIG BYGGBRØD MED HELKORN
Dette brødet blir skikkelig saftig og har masse tyggemotstand.
Ingredienser:
6 dl kaldt vann
3 g (et lite hjørne) fersk gjær
1 ts salt
400 g siktet hvetemel
100 g sammalt hvete
100 g Gullbygg lettkokte bygg- og havregryn
100 g Gullbygg middagsbygg


Slik gjør du:
1Dag 1: Alle ingredienser, bortsett fra bygg, røres sammen og la stå i 12 timer på benken eller lenger i kjøleskap.
2Om det står i kjøleskap kan den oppbevares i flere dager. La stå i romtemperatur 2 timer før steking.
3Bygg tilsettes dag 2 like før steking, da man på denne måten ivaretar helsegevinsten av kortfibret betaglukan på best mulig måte. Tilsettes det for tidlig, vil mye av det sunne fibret bli redusert.
4Ved kaldheving får vi en løs deig, og det er dermed lettere å tilsette bygg like før steking.
5Dag 2: Kok bygg- og havregryn og middagsbygg etter anvisning på pakken. Avkjøl til romtemperatur.
6Sett stekeovnen på 250 grader med jerngryten. Bland i den avkjølte byggen i deigen.
7Hell over i oppvarmet og smurt (etter oppvarming) jerngryte med lokk, eller brødform kledt med bakepapir.
8Bruker du jerngryte stekes brødet på 250 grader med lokk i ca 45 minutter. Deretter uten lokk i 15/20 min.
9Bruker du brødform, steker du brødet på 220 grader i ca 70 minutter.
10Sjekk brødet underveis for å se om det er ferdig. Dette er avhengig av ovnen din.