Oppskrift
Sprøtt og saftig byggbrød med helkorn
Sprøtt og saftig byggbrød med helkorn
Ingredienser:
6 dl kaldt vann
3 g (et lite hjørne) fersk gjær
1 ts salt (1ts = 3 g)
400 g siktet hvetemel
100 g sammalt hvete
100 g Gullbygg bygg- og havregryn
100 g Gullbygg middagsbygg


Slik gjør du:
1Dag 1: Alle ingredienser, bortsett fra bygg, røres sammen og la stå i 12 timer på benken eller lenger i kjøleskap. Om det står i kjøleskap kan den oppbevares i flere dager.
2La stå i romtemperatur 2 timer før steking.
3Bygg tilsettes dag 2 like før steking, da man på denne måten ivaretar helsegevinsten av kortfibret betaglukan på best mulig måte.
4Tilsettes det for tidlig, vil mye av det sunne fibret bli redusert. Ved kaldheving får vi en løs deig, og det er dermed lettere å tilsette bygg like før steking.
5Dag 2: Kok bygg- og havregryn og middagsbygg etter anvisning på pakken. Avkjøl til romtemperatur.
6Sett stekeovnen på 250 grader med jerngryten. Bland i den avkjølte byggen i deigen.
7Hell over i oppvarmet og smurt (etter oppvarming) jerngryte med lokk, eller brødform kledt med bakepapir.
8Bruker du jerngryte stekes brødet på 250 grader med lokk i ca 45 minutter. Deretter uten lokk i 15/20 min.
9Bruker du brødform, steker du brødet på 220 grader i ca 70 minutter. Sjekk brødet underveis for å se om det er ferdig. Dette er avhengig av ovnen din.