Det har lenge vært forsket på fiberinntak og dietter, spesielt med tanke på effekten av vektregulering. Fiber og metthetsfølelse er relatert, men visse typer fiber tilfredsstiller metthetsfølelsen bedre enn andre.
FIBER OG VEKTREGULERING
Faktorer som spiller inn på metthetsfølelsen er blant annet tiden det tar å tygge fiber rike matvarer. Ved lengre tyggetid øker utskillelsen av amylase, et enzym i spyttet som er viktig for nedbrytningen av karbohydrater til glukose, og produksjonen av mage syre.
Det løselige fibret β-glukan som finnes i bygg binder opp til 8 ganger sin egen vekt i vann, og sammen med mage syren er dette med på å utvide magesekken. Dette bidrar til frigjøring av hormonet ghrelin som signaliserer metthetsfølelse til hjernen.
Fiber senker tømmingen av magesekken og forsinker opptaket av glukose i tynntarmen noe som er gunstig for insulinet i blodet. β-glukanet i bygg har vist seg spesielt virkningsfullt på dette området og et stabilt blodsukker gjør det enklere å unngå småspising frem til neste måltid.
I et review studie fra 2001 ble det undersøkt effekten av fiber og vektregulering. Forskerne kom frem til at ved et inntak på over 14 gram fiber per dag over mer enn to dager, reduserte deltagerne gjennomsnittlig sitt energiinntak med 10%. Dette utgjorde i snitt et vekttap på 2 kg over 3,8 mnd. Størst vekttap hadde deltagerne som var overvektige, de reduserte sitt energiinntak ned til 82% av det de normalt inntok, og gikk ned nesten 4 kg.
Forskerne fant også ut at et fiberinntak gjennom kosttilskudd ikke hadde samme effekt som fiber fra kosten vi inntar.
Kilder:
Modern Nutrition in Health and Disease 2014, Howart NC et al 2001, Van Citters GW et al 2006.