Oppskrift
EPLEGRØT MED BYGG
EPLEGRØT MED BYGG
Denne grøten er fra gammelt av brukt som dessert, men hvorfor ikke benytte denne varianten også som mellommåltid? Eller som litt ekstra kos i matboksen til barna?
Her er oppskriften på en stor porsjon så har du i flere dager. Halvèr den om du ønsker mindre mengde.
Ingredienser:
1 kg epler
5.5 dl vann
1.75 dl sukker
0.5 vaniljestang (valgfritt)
1 dl GULLBYGG middagsbygg, kokes


Slik gjør du:
1Kok opp 7 dl vann og tilsett til 1 dl GULLBYGG middagsbygg.
2Kokes til passe møre, men med litt tyggemotstand. Sil av overflødig vann.
3Kok opp vann og sukker til sukkerlake.
4Eplene skrelles, og renskes for kjernehus. Del opp i terninger, og ha eplene opp i sukkerlaken.
5Skjær vaniljestangen på langkant for å åpne opp til frøene, og legg alt oppi kjelen.
6Rør i kjelene etterhvert og kok det mørt. Rør så mye at det meste blir most, men det kan fremdeles være synlige eplebiter.
7Smak til grøten med evt litt mer sukker om ønskelig. Har du syrlige epler, kan den trenge litt mer sukker.
8Ta kjelen vekk fra varmen. Fjern så vaniljestangen og rør inn det kokte bygget.
9Avkjøl helt før servering. Mange liker det godt med en fløteskvett på, eller bare litt melk. Vi syns den er aller best uten noenting.
10Eplegrøten holder seg minst fire dager i en lukket boks i kjøleskap.