Oppskrift
BYGG- OG HAVREBRØD I JERNGRYTE
BYGG- OG HAVREBRØD I JERNGRYTE
Ingredienser:
300 g hvetemel
100 g sammalt bygg
100 g Gullbygg bygg- og havregryn
1 ts salt
0.25 ts tørrgjær
4 dl kaldt vann


Slik gjør du:
1Dag 1: Alle ingredienser, bortsett fra bygg, røres sammen og la stå i 12 timer på benken eller lenger i kjøleskap. Om det står i kjøleskap kan den oppbevares i flere dager.
2La stå i romtemperatur 2 timer før steking.
3Bygg tilsettes dag 2 like før steking, da man på denne måten ivaretar helsegevinsten av kostfiberet betaglukan på best mulig måte. Tilsettes det for tidlig, vil mye av det sunne fiberet bli redusert.
4Dag 2: Kok bygg- og havregryn etter anvisning på pakken. Avkjøl til romtemperatur.
5Sett stekeovnen på 250 grader med jerngryten i ovnen.
6Bland i bygg- og havregryn. Hell over i oppvarmet og smurt (etter oppvarming) jerngryte med lokk.
7Stekes på 250 med lokk i ca 1 time.
8Deretter uten lokk i 15/20 min. Dette brødet blir skikkelig saftig og har masse tyggemotstand.