TILBAKE

Sprøtt og saftig byggbrød med helkorn

ByggbrødIngredienser:
6 dl kaldt vann
3 g (et lite hjørne) fersk gjær
1 ts/ 3 g salt
400 g siktet hvetemel
100 g sammalt hvete
100 g Gullbygg bygg- og havregryn
100 g Gullbygg middagsbygg

Dag 1

Alle ingredienser, bortsett fra bygg, røres sammen og la stå i 12 timer på benken eller lenger i kjøleskap. Om den står i kjøleskap kan den oppbevares i flere dager. La stå i romtemperatur 2 timer før steking.

Bygg tilsettes dag 2 like før steking, da man på denne måten ivaretar helsegevinsten av kortfibret betaglukan på best mulig måte. Tilsettes det for tidlig, vil mye av det sunne fibret bli redusert. Ved kaldheving får vi en løs deig, og det er dermed lettere å tilsette bygg like før steking. Bygg er derfor perfekt som grytebrød, men man kan også benytte samme metode med en vanlig brødform.

 

Dag 2

Kok  middagsbygg etter anvisning på pakken. Avkjøl til romtemperatur.  Sett stekeovnen på 250 grader. Om du vil bake brødet i jerngryte, må denne varmes opp i ovnen i forkant. Bland i den avkjølte byggen og bygg- og havregryn i deigen. Hell over i smurt (etter oppvarming) jerngryte med lokk, eller brødform kledt med bakepapir. Bruker du jerngryte stekes brødet på 250 grader med lokk i ca  45 minutter. Deretter uten lokk i 15/20 min. Bruker du brødform, steker du brødet på 220 grader i ca 70 minutter. Sjekk brødet underveis for å se om det er ferdig. Steketid er avhengig av ovnen din. Dette brødet blir skikkelig saftig og har masse tyggemotstand. Avkjøles i minst 30 minutter på rist.