Pressemelding Coop 1/11/14: Nytt byggkorn Senker kolesterolet

TILBAKE

Pressemelding Coop 1/11/14: Nytt byggkorn Senker kolesterolet. Nytt byggkorn senker kolesterolet

Nå kommer et nytt, norsk byggkorn med et naturlig svært høyt innhold av kostfiberet betaglukan. Betaglukan fra bygg har dokumentert effekt på kolesterolet, og tilstrekkelig inntak av bygg-produkter vil senke blodkolesterolet og ha positiv virkning på hjerte og blodomløp. Dette er svaret på norske myndigheters ønske om sunnere produkter!
Bygg er et av de sunneste kornslagene vi har og er den kornsorten det dyrkes mest av i Norge. Men på grunn av sin karakteristiske smak og dårlige bakeegenskaper, benyttes bygg i liten grad til matvarerNå kommer det en ny byggsort, spesielt egnet for og tilpasset bruk i matlaging.Norsk Matbygg og stolte bønder i Østfold dyrker frem det nye byggkornet. Det har, foruten en søtlig og god smak, et naturlig høyt innhold av kostfiberet betaglukan som har den unike helseeffekten at det senker kolesterolet. Høyt blodkolesterol er en risikofaktor i utvikling av hjerte- og karsykdommer.I motsetning til andre byggsorter som dyrkes i Norge er dette en skall-løs sort, et såkalt nakenbygg. Byggkornet mister skallet under tresking, og hele kjernen med alle de gode helsekomponentene kan benyttes til mat. Dette gir en helt unik råvare med helsemessig effekt, forteller Katrine Kerr Gammelsrød, konstituert daglig leder i Norsk Matbygg. Selskapet utvikler produkter av det nye nakenbygget i samarbeid med Coop Norge.

Positive helseeffekter

Det unike nakenbygget har et svært høyt innhold av kostfiberet betaglukan, sammenlignet med andre byggsorter. Forskning viser at betaglukan fra bygg har en gunstig virkning kolesterolnivået og bidrar til begrenset blodsukkerstigning etter et måltid. I tillegg er det rikt på antioksidanter og inneholder gunstige fettsyrer, jern, sink, B- og E-vitaminer og andre verdifulle næringsstoffer.

I Coop-butikker til høsten

De første produktene med det nye bygget vil komme på markedet til høsten.
– Vi kommer til å lansere vår nye helseserie basert på nakenbygget i september i år. Det blir produkter innenfor flere ulike kategorier, sier Hege T. Berg-Knutsen, ansvarlig for egne merkevarer i Coop Norge.
Foreløpig dyrkes det unike byggkornet på 12 gårder i Østfold. Årets avling ble sådd i april–mai og skal høstes i august.

For mer informasjon, vennligst kontakt:

Katrine Kerr Gammelsrød, konstituert daglig leder i Norsk Matbygg SA
Mobil: 950 52 233, e-post: katrine@duga.no

Hege T. Berg-Knutsen, ansvarlig for egne merkevarer i Coop Norge
Mobil: 986 49 515, e-post: hege.berg-knutsen@coop.no

Fakta om bygg

  • Bygg har vært dyrket i over 10 000 år, og er trolig verdens eldste kulturplante. Helt frem til midt på 1800-tallet var byggkorn vår viktigste matkilde
  • Bygg er den kornsorten det dyrkes mest av i Norge i dag (ca. 55 %), men brukes primært til dyrefôr (99 %) og ølproduksjon.
  • Bygg har som regel en karakteristisk smak og mye skall som kan være vanskelig å fjerne. Den unike sorten Norsk Matbygg dyrker er en skall-løs sort, et såkalt nakenbygg. Det vil si at byggkjernene mister skallet sitt allerede under tresking. Denne sorten er spesielt utviklet for bruk i matlaging og har en mild og rund smak.
  • Dette unike nakenbygget har et naturlig høyt innhold av kostfiberet betaglukan, sammenlignet med andre kornsorter. Betaglukan fra bygg har en gunstig virkning på kolesterol- og blodsukkernivået.
  • Det er Norsk Matbygg SA som produserer det nye nakenbygget. Selskapet har enerett på dyrking av denne spesielle sorten nakenbygg i Norden.
  • Norsk Matbygg SA og Coop Norge samarbeider når det gjelder produktutvikling og salg av produkter basert på Norsk Matbyggs råvarer.

Norsk Matbygg SA

Norsk Matbygg ble etablert i 2011. I dag er utvikling av nye byggsorter, spesielt foredlet frem til menneskekonsum med tanke på næringsinnhold, positive helseeffekter og smak, det bærende elementet i virksomheten.
www.duga.no

Om Coop Norge SA

Coop er en av fire store dagligvareaktører i Norge og driver i dag 1000 dagligvarebutikker innenfor Coop Obs!, Coop Extra, Coop Prix, Coop Mega og Coop Marked. Coop driver også flere store byggevarehus og faghandelsprofiler i ulike bransjer, som elektro, sport, kjøkken og hjem. Coop eies av kundene selv gjennom deres medlemskap i ett av de 113 samvirkelagene i Norge.
www.coop.no