Duga byggkorn – en ny generasjon matbygg

TILBAKE

1Duga byggkorn – en nye generasjon matbygg.

Det unike byggkornet har en mild smak og et naturlig høyt innhold av kostfiberet betaglukan. En serie produkter finnes nå i Coops butikker over hele landet under navnet Gullbygg.

Bygg har vært dyrket i mer enn 10 000 år. Helt frem til midt på 1800-tallet var byggkorn vår viktigste matkilde. DUGA er en helt ny generasjon næringsrikt og smakfullt byggkorn med dokumentert helseeffekt. Duga byggkorn har et naturlig meget høyt innhold av kostfiberet betaglukan, sammenlignet med andre byggsorter, og dyrkes på Østlandet med stor vekt på kvalitet, helse og smak. DUGA har god effekt på kolesterol og blodsukker, og holder deg mett lenger. DUGA er også rik på antioksidanter og inneholder gunstige fettsyrer og verdifulle næringsstoffer for kroppen.

Bygg er den kornsorten det dyrkes mest av i Norge i dag (ca 55 %), deretter følger havre (ca 24%) , hvete (ca 20%) og rug (ca 1%). Havre, hvete og rug benyttes til menneskemat, mens bygg primært brukes til dyrefôr (99%).

All bygg som produseres i Norge i dag har agner/skall. Duga byggkorn er en skall-løs byggart, et såkalt nakenbygg. Bygg med skall kan ha en karakteristisk smak, og møllerne avskaller normalt byggen for å redusere smaken. I denne prosessen utnyttes kun 50-70% av kornet, og samtidig fjernes mye av helsekomponentene. Ved å bruke sorter av nakenbygg kan hele byggkornet benyttes. Duga byggkorn representerer den fremste sorten av nakenbygg, som er spesielt rik på kostfiberet betaglukan og god på smak.

Duga byggkorn har et naturlig meget høyt innhold av kostfiberet betaglukan sammenlignet med andre byggsorter. Forskning viser at betaglukan fra bygg kan forebygge livsstilsrelaterte sykdommer som diabetes type 2 og hjerte/karsykdommer ved at det reduserer høyt kolesterol.

2Duga er spesielt rikt på kostfiberet betaglukan og antioksidanter til sammenlikning med andre kornsorter. Duga byggkorn er også rik på gunstige fettsyrer, jern, sink, B- og E-vitaminer og andre verdifulle næringsstoffer.

Dette spesielle byggkornet har en rund og mild smak som er lett å inkludere i et variert kosthold.

De første produktene med det nye bygget vil komme på markedet til høsten i Coops butikker over hele landet.