Betaglukan regulerer kolesterol og blodsukker

TILBAKE

Duga byggkorn er en helt ny generasjon næringsrikt og smakfullt byggkorn med dokumentert helseeffekt. DUGA-bygg er spesielt fordi det blant annet inneholder et naturlig høyt innhold av betaglukaner. Betaglukaner er løselige fibre som har vist seg å ha gunstig effekt på helsa vår på flere områder.

Betaglukan reduserer kolesteroletByggrundstykker

Forskning viser at betaglukan fra blant annet bygg kan senke kolesterolnivået i blodet. Høyt kolesterol er en risikofaktor for å utvikle koronar hjertesykdom. Gunstig virkning kan oppnås med et daglig inntak på 3 gram betaglukan.

LES MER >>>

 

Flere faktorer spiller en rolle for reduksjon av kolesterolnivå i blodet ved inntak av betaglukan fra bygg. De vannløselige fibrene øker utskillelse av gallesyre, nedbryting av LDL kolesterol og reduserer opptak av fett i tarmen. Når betaglukan kommer ned i tarmen, binder det til seg vann og tarminnholdet blir viskøst. Den viskøse massen fanger opp gallesyre og tar den med seg ut i avføringen uten at gallesyren blir tatt opp i tynntarmen. Kroppen må da danne ny gallesyre ved å omdanne LDL-kolesterol, og innholdet av kolesterol i kroppen blir da redusert.

Kroppens enzymer kan ikke bryte ned fiber, men de vannløselige fibrene (betaglukanene) fermenteres i tykktarmen og gir opphav til frie fettsyrer som kan absorberes og hemme kolesterolsyntesen i leveren. Alt dette vil redusere LDL og totalkolesterol i blod.

Kilder: Efsa 2470, Behall et.al 2004 (1), Behall et al 2004 (2), Slavin et al 2001, Van horn et al 2008, Helsedirektoratet 2011

 

Bygg regulerer blodsukkeret

Høyt blodsukker kan på sikt øke risiko for diabetes type 2. Et inntak av betaglukan fra bygg som en del av et måltid bidrar til å

begrense blodsukkerøkningen etter et måltid. For ønsket virkning må man innta 4 g betaglukan fra bygg per 30 g tilgjengelige karbohydrater per måltid.

Betaglukan fra bygg fører til økt viskositet etter måltidet ved at betaglukan binder til seg væske og danner en slags gele. Når måltidet når tynntarmen, vil økt viskositet føre til at absorpsjonen av næringsstoffene forsinkes og dermed går langsommere over i blodet. Dette hjelper til å balansere og å opprettholde normalt blodsukker og insulin. På grunn av at bygg også har en lav glykemisk indeks, vil også dette være gunstig for blodsukkeret, sammenlignet med raskt fordøyelige karbohydrater.

Kilder:
 EFSA, Helsedirektoratet 2011, Slavin et al 2001, Lattimer et al 2010