Kostfiber og helse

TILBAKE

1Kostfiber og helse

Fullkorn og kostfiber spiller en viktig rolle i kostholdet. Studier viser at et regelmessig inntak av fiber er assosiert med flere helsefordeler.

Helsedirektoratet mener at det er sannsynlig at inntak av fullkorn og kostfiber reduserer risiko for hjerte- karsykdommer, diabetes type 2 og kreft i tykk- og endetarm, samt at et fiberrikt kosthold har en mulig årsakssammenheng med redusert risiko for vektøkning, overvekt og fedme.

Anbefalt daglig inntak for voksne er på mellom 25 og 35 gram fiber daglig, eller ca. 14 gram per 1000 kcal vi inntar. Barn kan ligge på rundt 10 gram per 1000 kcal fra 2 års alder, og gradvis økes til anbefalingen for voksne oppover mot ungdomstiden.

Hvor mye fiber trenger du? LES MER >>>

Kilde:
Helsedirektoratet, Norske anbefalinger for kosthold, ernæring og fysisk aktivitet, 2014