Betaglukan reduserer kolesterolet

TILBAKE

1

Betaglukan reduserer kolesterolet

Forskning viser at betaglukan fra bygg reduserer kolesterolnivået i blodet. Høyt kolesterol er en risikofaktor for å utvikle koronar hjertesykdom. For å oppnå denne gunstige virkningen må man ha et daglig inntak på 3 g betaglukan fra bygg.

Flere faktorer spiller en rolle for reduksjon av kolesterolnivå i blodet ved inntak av betaglukan fra bygg. De vannløselige fibrene øker utskillelse av gallesyre, nedbryting av LDL kolesterol og reduserer opptak av fett i tarmen. Når betaglukan kommer ned i tarmen, binder det til seg vann og tarminnholdet blir viskøst. Den viskøse massen fanger opp gallesyre og tar den med seg ut i avføringen uten at gallesyren blir tatt opp i tynntarmen. Kroppen må da danne ny gallesyre ved å omdanne LDL-kolesterol, og innholdet av kolesterol i kroppen blir da redusert. Kroppens enzymer kan ikke bryte ned fiber, men de vannløselige fibrene fermenteres i tykktarmen og gir opphav til fettsyrer som kan absorberes og hemme kolesterolsyntesen i leveren. Alt dette vil redusere LDL og totalkolesterol i blod.

Kilder: Efsa 2470, Behall et.al 2004 (1), Behall et al 2004 (2), Slavin et al 2001Van horn et al 2008, Helsedirektoratet 2011